⚡ Кратък отговор

Койотът (Canis latrans) е вид от семейство Кучета, който се среща в Северна Америка. Много прилича на вълка, но е значително по-дребен и достига височина 60 см. За разлика от вълка не образува глутници.

Какво е койот?

Койотът (Canis latrans) е вид от семейство Кучета, разпространен в Северна Америка. Много прилича на вълка, но е значително по-дребен и достига на височина 60 см.

По какво се различава от вълка?

Ареалът му се припокрива с този на вълците. Койотът се отличава от вълка по това, че държи опашката си надолу при бягане, по размерите на черепа и по това, че не образува глутници.

Храна

Храни се с дребни бозайници, птици, жаби и мърша. Любимата му храна са зайците. Не е сериозна вреда за човека, но се смята, че в някои райони напада овце.

Разширяване на ареала

Измененията в околната среда и почти пълното изтребване на вълците довели до значително разширяване на ареала на койотите. В източните САЩ те се кръстосват с домашни кучета и с вълци.

🧠 Запомни
  • Койотът е по-дребен от вълка, до 60 см височина.
  • Държи опашката си надолу при бягане.
  • Не образува глутници.
  • Храни се с дребни бозайници, птици, жаби и мърша.

Често задавани въпроси

Какво е койот?

Вид от семейство Кучета (Canis latrans), който се среща в Северна Америка.

По какво койотът се различава от вълка?

По-дребен е, държи опашката си надолу при бягане и не образува глутници.

С какво се храни койотът?

С дребни бозайници, птици, жаби и мърша; любимата му храна са зайците.