Пулия: общи данни

Пулия представлява административна област, намираща се в югоизточните части на Италия. Самата област е разположена почти изцяло на "тока" на ботуша (формата, която наподобява Италия), и бива много често дарявана с редица интересни наименования като повече от чудесен пример за такова е "Апенинската Калифорния" или "италианската Калифорния".

Италианската административна област е често сравнявана с Калифорния и нищо чудно, особено при цялото това наличие на разкошни крайбрежия, несравними европейски курорти, удобни полети и какво ли още не. Общата площ на Пулия е около 19 358 кв.км, а административният ѝ център е град Бари. Албания пък се намира точно на отсрещния бряг; 

Тук бреговете на Пулия се мият от Адриатическо море, а от другата страна, при самия свод на стъпалото се намират Йонийско море и залива Таранто. Златни пясъци, разкошни палми и благодатна природа  - всичко това принадлежи на административната италианска област Пулия.

Апулия, представлявайки по-пълното наименование на италианската провинция, разположена в югоизточната част на страната, несъмнено бива интересна точка за изучаване и опознаване, макар и малко периферна за обикновения турист и любознателен пътешественик.

В исторически план Апулия също предлага немалко интересни факти за себе си - редица селища като Гаргано и Бискелие все още поддържат духа на миналото. Именно този район се заселва от мореплаватели с гръцки корени приблизително през петото столетие пр.хр. Колононизацията в тази област също започва доста по-късно.

Когато става дума за Апулия, това, което неминуемо изниква в съзнанието е славната битка между картагенците като съществен момент от историята на Италия. Водени от Ханибал, който влиза в ролята си на легендарен пълководец, картагенците, които биват наричани още пуни, обсаждат и превземат Вечния град, вследствие на което готи и византийци започват малко по малко да се заселват в този район.

Последващите векове се оказва периода на заселването и на логонбардите (8-9-и век).В днешни дни древното римско поселение Бари бива главният град на Апулия.