Пептична язва с неуточнена локализация

Пептичните язви са една от основните причини за появата на храносмилателни проблеми, въпреки че се срещат по-рядко от гастро-езофагеалния рефлукс. Язвите могат да се разположат във всеки един участък на горните отдели на гастро-интестиналния тракт, но най-често се откриват в стомаха и в първите няколко сантиметра на тънките черва - дванадесетопръстника.

На медицински език, язвата представлява малък участък от тъканта, който е изгубил горните си слоеве, а на негово място се е образувало назъбване или възпаление. По форма наподобяват тези в устата, но са значително по-дълбоки и не зарастват толкова бързо. Терминът "пептична", идва от името на ензима подпомагащ разграждането на храната - пепсин. Наименованието пептична язва включва както стомашното ѝ разположение, така и дуоденалното (в дванадесетопръстника).

Симптоми на пептичната язва

Доминиращият симптом при това заболяване е болката в горните отдели на коремната област. Често бива описвана като пареща и появяваща се по всяко време, най-често в часовете за хранене. Симптомите на стомашната и дуоденалната язва често си приличат, но обикновено болката при наличие на язва на дванадесетопръстника се появява рано сутрин на гладко и е свързана с консумацията на мляко. Болката на стомашната язва възниква след ядене и е придружена от чувство за гадене.

Характерна черта на болковото усещане е, че обикновено с голяма точност бихте могли да определите местоположението му, докато при други заболявания, често е с дифузен характер. При страдащите от пептична язва симптомите обикновено се появяват и отшумяват, което означава че се редуват състояния на подобрение за няколко седмици, с периоди на ежедневна болка. Наред с всичко това нерядко заболяването се предшества от многогодишни редуващи се периоди на добро и лошо храносмилане.

Причини за появата на пептични язви

Стомашните жлези произвеждат коктейл от киселини и пепсин, спомагащи за разграждането на погълнатата храна. Стомахът и дуоденумът се предпазват от киселинното въздействие посредством повърхностно разположен протективен мукусен слой.

Пептичните язви се развиват, когато бъде нарушен баланса между така наречените защитни и агресивни фактори. Има хиляди причини, пиради които това би могло да се случи, но най-често срещаната е с бактериален произход, а именно Хеликобактер пилори. Откриването на този причинител даде нови насоки в подхода към пептичните язви.

Противоартритни (нестероидни противовъзпалителни) медикаменти

Друга причина за развитие на пептичните язви е употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (наричани още НСПВС), използвани при лечението на артрит и мускулни болки (към тях спадат аспирин, индометацин, ибупрофен, диклофенак и напроксен).

Някои от посочените медикаменти се използват при лечение на главоболие и периодични болкови симптоми, а ибупрофен (продаван без рецепта под търговсното наименование нурофен и адвил), се прилага и при настинка и грип.

Ако ги приемате за продължителен период от време (например при лечение на ревматоиден артрит), медикаментите могат да причинят язва, нарушавайки защитните механизми на лигавиците на дванадесетопръстника и стомаха.

Обикновено рядката употреба на лекарствата не води до такъв ефект, но при вече съществуваща язва симптомите биха могли да се влошат.

Тези медикаменти проявяват противовъзпалителния си ефект в тялото, понижавайки продукцията на вещества, наречени простагландини. Ако се нараните или имате инфектирана рана, засегнатото място остава топло, червено и болезнено. Това е предизвикано от простагландините, секретирани в клетките, разположени около нараняването. В повечето части от тялото, например в ставите на хората, страдащи от артрит, простагландините усилват възпалението.

НСПВС са много ефективни медикаменти. В стомаха простагландините участвуват в изграждането на мукусния защитен слой, НСПВС понижват тяхното ниво, чрез което намаляват силата на мукусната защита и по този механизъм могат да доведат до образуването на пептични язви в стомаха.

Неотдавна навлязоха в употреба новите пооколения НСПВС, познати като циклооксигеназа 2 или СОХ-2 инхибитори. Те понижват простагландиновата продукция навсякъде в тялото, с изключение на стомашните простагландини. Към СОХ-2 инхибиторите спадат целекоксиб, валдекоксиб, паракоксиб и еторикоксиб. Тези медикаменти проявяват по-малко негативни странични ефекти върху гастро-интестиналната система, в сравнение с НСПВС.

За съжаление, при някои пациенти, те също могат да провокират странични реакции, свързани с функционирането на сърцето и циркулаторната система. Това означава, че ако сте на път да предприемете подобно лечение е необходимо внимателно да се консултирате с личния си лекар.

Други причини за възникване на пептични язви

Нерядко пептични язви се развиват у пациенти, неупотребяващи НСПСВ и при които не е открита инфекция с Хеликобактер пилори. обикновено се поддават лесно на лечение, но появата им остава необяснима.

Изключително рядко язвите могат да бъдат предизвикани то други заболявания, които диагностицират единствено в болнично заведение. Примери за това са:

  • Болестта на Крон (заболяване, което може да засегне всяка една част на тънките черва);
  • Синдром на Цьолингер-Елисон (заболяването носи името на лекарите, които са го описали за първи път и е свързано с усилена продукция на киселини в стомаха, в резултат на хормонален дисбаланс);
  • Лимфона (тумор, засягащ кръвните клетки в стомашната стена).

Пушенето също повишава риска от развитие на пептични язви. Това се случва особено често при лицата, страдащи от Холикобактер пилорна инфекция, и тези които се лекуват с НСПВС. Пушенето значително затруднява заздравяването на вече възникнала улцерация. Всеки пушач, който има или е имал язва задължително трябва да спре пушенето.

Усложнения на пептичните язви

В повечето случаи пептичните язви причиняват доста неприятни симптоми, но нищо по-сериозно. Съществува, обаче, възможност за възникване на три сериозни усложнения:

  • Кървене - понякога пептичните язви могат да засегнат някоя от стомашните или дуоденалните артерии и да причинят кървене. Това състояние би могло да се окаже много сериозно. Кръвта или се повръща, или преминава през червата и се екскретира с изпражненията. Повърнатите материи, съдържащи престояла кръв имат цвят на утайка от кафе, поради контакта на кръвта с киселото стомашно съдържимо. Преминалата през червата кръв придобива цвят на черен кехлибар или може да се каже още, че става катранено черна. Това е изключително важно, и независимо дали имате или не проблеми с храносмилането трябва да се консултирате с личния си лекар веднага след появата на повърната кръв или черни на цвят изпражнения;
  • Перфорация - понякога пептичните язви разрушават всичките слоеве на стомашната или дуоденалната стена, като по този начин киселото стомашно съдържимо навлиза в коремната кухина, причинявайки перитоник (възпаление на коремната кухина). Ако стомашното съдържимо проникне директно в коремната кухина, пациентът изпитва силна болка и се развива възпалителен процес. Обикновено това се случва внезапно на хора, имащи храносмилателни рпоблеми и ако не се предприеме спешно лечение, то изходът може да се окаже фатален. При възникване на перфорация е необходима спешна хирургическа интервенция;
  • Пилорна стеноза - това е медицинският термин за състояние, при което пилорът, разположен в долния край на стомаха се стеснява и нарушва функционирането си. Рецидивиращите улцерации продължаващи няколко месеца или години в областта на свързването на стомаха и дуоденума могат да предизвикат образуване на тежки скарификации, които стесняват лумена и не затрудняват придвижването на храна и течности от стомаха към червата. За разлика от останалите тъкани, съединителната, която оформя скарификационната тъкан, не притежава еластичност и след време проявява тенденция за свиване. Понякога пилорната стеноза може да бъде причинена от оток, намиращ се около язвата, който обаче се овладява чрез приложение на киселино-потискащи медикаменти.

Въпреки, че има случаи, когато при болни с рак на стомаха е била диагностицирана язва, все още няма реални доказателства, че обикновените доброкачествени язви дегенерират в злокачествено заболяване.

Рак на стомаха

Понякога при някои пациенти с язва на стомаха (не язва на дуоденума) може да се открие рак на стомаха. Ето защо при диагностицирането на язва на стомаха задължително се прави биопсия и материалът се изследва под микроскоп, за откриване на ракови клетки.

Ако имате язва на стомаха, налагат се чести медицински изследвания в болнично заведение, за да се проследява заздравяването на язвата. Лечението при двата типа язви е еднакво - прилагат се антибиотици и киселино-потискащи медикаменти.