Какво представлява ракът?

В човешка тъкан с големината на бучка захар може да има хиляди милиони клетки. Те представляват изключително малки градивни елемент (прилични на блокчета), от които е съставено тялото ни и които можем да видим единствено под микроскоп. Невероятно е как милионите клетки в тялото ни функционират в съвършена хармония. Всяка една знае своето място и специфичната си функция. Повечето клетки в организма имат точно определена продължителност на живота, затова всеки ден в тялото ни се произвеждат милиони нови клетки, които заемат мястото на остарелите, изчерпаните или разрушените.

Новите клетки се появяват чрез делението на вече съществуващите на две. С изключение при децата, които растат, нормално съществува идеален баланс между умиращите и ново-появяващите се клетки. Произвежда се точното количество нови, които поемат функциите на същия брой разрушени. Механизмите за контрол на тези процеси са изключително сложни. Загубата на контрол над клетъчното делене води до ексцесивното им нарастване и до появата на тумор.

Много малка част от туморните образувания са злокачествени. Повечето от тях представляват ограничени формации, съставени от нормални клетки и се наричат доброкачествени. Пример за това са брадавиците.

Развитието на рак (малигнени тумори( включва промяна в качеството и увеличаване на количеството на клетките, чиито външен вид и поведение се променят. Стават агресивни, разрушителни и независими от останалите нормални клетки. Имат способността да инфилтрират и разрушават тъканите около себе си.

В някои случаи инвазират лимфните и кръвоносните съдове, като по този начин се разпространяват далеч от първичното огнище в цялото тяло. След време, тези клетки формират вторичен тумор, наречен "метастаза" (разсейка), който може да се разположи в лимфните жлези, белия дроб, черния дроб и костите.

Как се разпространява ракът

Раковите клетки се разпространяват на отдалечени места в тялото посредством процес, наречен метастазиране. В метастазите туморните клетки се отделят от първичното огнище, навлизат в лимфните или кръвоносните съдове и се разпространяват в тялото, достигайки до друга негова част.

Рак на стомаха

Въпреки, че ракът на стомаха рядко предизвиква храносмилателен дискомфорт, той представлява изключително сериозно заболяване. За ефективността на лечението е необходимо ракът да бъде диагностициран възможно най-ран. Туморът се развиа от клетките на лигавицата на стомаха, наричани още жлезисти.

Ако той не бъде лекуван, съществува опасност да инфилтрира цялата стомашна стена, да навлезе в кръвното русло и да прорасне в черния дроб. Тези процеси протичат доста бързо, което означава, че лечението е изключително трудно, ако туморът не бъде открит навреме.

Въпреки, че пациентите биха могли да се оплакват от пареща болка в епигастриума (както при пептичните язви), обикновено към съществуващата болка се добавя и усещане за ситост и пълнота в стомаха дори след консумация на малки количества храна. Поради загубата на апетит, често се наблюдава отслабване. Посочената комбинация от симптоми, винаги трябва да бъде приемана много сериозно, като е необходим незабавен преглед от лекар.

От какво се причинява стомашният рак?

Конкретна причина засега не е известна. Много е възможно да се касае за поредица от оказващи влияние фактори. Няма доказателства за генетично онаследяване в причинно-следствената връзка, поради което се смята за по-вероятно причината за развитие на болестта да е в обкръжаващата ни среда. Доказано е, че в някои страни, например тези от далечния изток, ракът на стомаха се среща значително по-често, отколкото в Европа. Това вероятно е свързано с разликите в начина на хранене на двете популации. В подкрепа на това твърдение е фактът, че емигриралите на запад японци имат същата честота на заболяване от рак на стомаха както и жителите на развитите западни страни. Ето защо, хипотезата за влиянието на обкръжаващата среда се счита за по-вероятна от тази, свързана с генетичното онаследяване.

Известно е, че инфекцията с Холибактер пилори играе съществена роля за развитие на заболяването. Въпреки това все още не е ясно дали елиминиранто на бактерията води до съществено понижаване на риска от развитие на рак на стомаха. Понастоящем британските и американските лекари не препоръчват подобно лечение, въпреки че е възможно в бъдеще това да се окаже наложително.

За щастие, случаите на рак на стомаха в Европа и западните страни все повече намаляват. Засега причините не са известни. Злокачествените заболявания на този орган се срещат най-често сред възрастните индивиди и тези на средна възраст. За съжаление, обаче, появата им е възможна и преди четиридесет годишна възраст.

Как се диагностицира ракът?

Обикновено диагнозата се поставя чрез ендоскопсия тест, макар че полезна информация може да бъде получена и чрез рентгеновото изследване с бариева каша. Лечението е успешно единствено, ако болестта бъде открита в ранен стадий. Всеки, който има храносмилателни рпоблеми и наричаните от лекарте "застрашаващи" симптоми, като загуба на апетит и тегло, трябва незабавно да си направи изследвания за диагностициране на болестта.

Ракът на стомаха се среща много по-често след 40-годишна възраст. Би било добра идея да проведете пълни изследвания, ако сте прехвърлили тази възраст и имате храносмилателни проблеми за първи път, без или със злокачествена симптоматика.

Съществува ли лечение?

Единственото лечение е оперативното отстраняване на стомаха заедно с туморното образувание. ЛЕчението е значителни по-ефективно, ако болестта е открита в ранен стадий на развитие, а за поставяне на диагнозата навреме е необходимо да се приемат много сериозно симптоми като загуба на тегло и чувство за ситост след консумация на малко количество храна.

При някои пациенти е възможно хирургът да запази малка част от стомаха. В противен случай, слд операцията храната ще преминава от хранопровода директно в тънките черва. Това означава, че всеки претърпял такава интервенция, ще трябва да се храни на често по-малко и вероятно ещ има нужда от хранителни добавки проади смутеното храносмилане.

Ако туморът е малък и хирургът успее да го отстрани целия, шансовете за дългосрочно излекуване аса много добри. За съжаление обаче при поставяне на диагнозата, болестта често е в напреднал стадий и интервенцията се оказва невъзможна.

Понастоящем ако операцията е невъзможна или неуспешна, е малко вероятно останалите методи на лечение да доведат до излекуване. Другите форми на лечение - химиотерапията и лазерното лечение, играят важна роля за отстраняване на създаващите дискомфорт симптоми и могат значително да удължат живота.

Заключение

Към момента лечението на рака на стомаха е незадоволително. Поставянето на диагнозата в ранен стадий на болестта е от извънредно ажно значение.

Загубата на тегло и апетит заедно с други новопоявили се симптоми след 40-годишна възраст, могат да бъдат ранен признак за развитието на рак на стомаха, което означава, че трябва незабавно да бъдете прегледани от лекар. В бъдеще, когато причината за развитието на болестта бъде добре проучена, акцентът ще бъде поставен върху превенцията на заболяването. Понастоящем усилията са насочени към усувършенстване на неинвазивните методи на лечение, каквато е химиотерапията.