Ангуила: общи данни

Остров, владение на Великобритания в Антилските острови, Средна Америка. Площта му е  91 кв. км. Населението на острова е 8200 жители. Ангуила е известна с висококачественото си производство на сол, развитото си животновъдство и риболова. 

Ангуила е представител на островната група на Карибския басейн като е разположена в по-източната част на Карибско море. Островът бива още и задморска територия на Великобритания, към която се причисляват и няколко още малки острови.

Често описвана като величествената перла на Карибите, Ангуила разполага с разкошни, ослепителни плажове и спокойни, кристално чисти води. Островът представлява перфектнатото морско приключение и бягство от цивилизацията, въпреки значително по-скромната си популярност в сравнение с други далеч по-популярни морски дестинации, каквито са редица други острови от Карибския басейн за туристите.

Карибският басейн се простира на приблизително 102 кв.км и бива самостоятелна и независима зарморска територия на Обединеното кралство. Населението на остров Ангуила възлиза на малко над 13 500 души, представено от различни етнически групи. Интересен факт за острова е наименованието му Ангуила, което на местен език може спокойно да се преведе като "змиорка", като причина за това се крие в самата форма, която заема .

Най-високата точка на остров Ангуила се нарича хълм Крокус с височина 65 метра над морското равнище. Столицата и административният център е град Вали. Колкото до климатичните особености в този район, Ангуила не се характеризира с особена динамика по отношение на климата си. Типично за всеки остров, климатът и тук е тропичен с редки сезонни прищевки.

За пример, средните летни и зимни температурни стойности варират между 22-31 градуса като съответно през зимните месеци падат с до 5 градуса. Очаквано, най-дъждовният месец е октомври, а за най-сух се спряга февруари, което всъщност автоматично го превръща в най-подходящото време за посещения и морски приключения. 

Остров Ангуила може да се похвали с километричните си плажни ивици, неповторима природа, прекрасна морска кухня и не на последно място разбира се с множеството си морски приключения и атракции. Една от най-интересните забележителности наоколо е подводният каньон (Prickly pear), разполагащ с множество пещери и тераси с дълбочина между 12-21 метра.