0001

Трябва да изберете своя счетоводител също толкова внимателно, колкото избирате лекар или адвокат, защото последствията от лош счетоводител могат да бъдат също толкова лоши. Наемането на всеки, без да се вгледате внимателно, е голяма грешка, която може да струва много скъпо. Жалко, че много предприемачи го осъзнават след като са се опарили.

Все пак зависи дали сега стартирате, дали сте малък бизнес, дали сте регистрирани по ДДС или не сте. Как ще се осигурявате и какъв персонал ще имате, повечето казуси са свързани с ТРЗ-то или с персонала. Направете своята безплатна консултция в нашата счетоводна кантора в София или онлайн.

Често ни се налага да решаваме проблемите, които нашите клиенти са наследили от своите счетоводители. За да ви предпазим от грешки, сме подготвили статия за необходимите лични качества на счетоводителя.

Много зависи от вида дейност, големината на фирмата и работата, която счетоводителят ще поддържа, но тази информация ще ви помогне да се ориентирате при избора на служител.

Качества на добър счетоводител

Да започнем с очевидното, но не по-малко важно:

  • Образование. Счетоводството е една от най-динамичните области и това, което беше актуално вчера, днес вече може да не работи. Наличието на диплома не гарантира актуални знания и безупречна работа, но професионалното образование е основата, върху която се гради цялата по-нататъшна работа. По-лесно е да се изградят знания върху солидна основа, в противен случай служителят постоянно ще се препъва във факта, че не знае нещо.

Поемането на риск и наемането на лице без образование в областта на счетоводството или поне сродни области е възможно само ако работата включва прости операции от същия тип. Или наемате оперативен счетоводител за базова дейност и еднотипни операции, за да ви спести време и да Ви отмята от работата. За главният счетоводител ще говорим в друга статия.

  1. Опит. По-добре е, ако счетоводителят вече е поработил известно време, натрупал е опит на тази или сходна позиция, познава основните операции и закони, добре борави с материята и знае къде да прочете или до кой да се допита , когато нещо не му е ясно и иска да направи справка за него.

Слжуител без опит може да бъде поставен на изпълнява прости рутинни операции, които не включват голяма отговорност. Не бъркайте опита със стаж. Човек може да е бил счетоводител дълги години, извършвайки прости операции, без да се натъква на нестандартни ситуации и отговорни задачи.

Това не означава, че е опитен специалист. Интересувайте се от реалния опит и не се задоволявайте с дати в трудова книжка. Попитайте на интервюто какви функции е изпълнявал кандидатът, какви трудности е срещнал, какви резултати е постигнал. Дали е запознат с вашата дейност, като какъв и къде е работил преди това ?

  1. Постоянство. Работата на счетоводителя най-често е рутинна. Ако човек има нужда от постоянна активност и му е трудно да седи неподвижен, по-добре е да не го взимате на работа. Той много бързо губи търпение и няма да има достатъчно фокус през по-голямата част от деня, ще се обърка или напълно ще напусне и ще трябва да започнете отново да търсите счетоводител.
  2. Честност. Това е ключово качество на добрия счетоводител, защото той има повече възможности да ограби фирмата от всеки друг служител. Без честност нито опитът, нито образованието, нито други положителни качества са важни. Напротив, колкото по-умен и по-опитен е счетоводителят, толкова по-големи са щетите за фирмата, ако е некоректен.
  3. Аналитично мислене и любопитство. Лош е счетоводителят, който работи на със стари знания и не се развива почти всеки ден, не се сблъсква с нови казуси, не задава въпроси и не разширява знанията си. Няма да предложи нищо ново, няма да спести парите на компанията.
  4. Умение за работа с нормативни документи. Това е важно качество на специалист, защото не всеки може да преведе бюрократичния език на човешки език. ЗДДС, ЗДДФЛ, ЗКПО, КТ и много други, са пълни с термини и са написани на сложен богато украсен език. Ако за човек е проблем да разбере какво е написано там, вероятността от грешки в работата се увеличава драстично.