01

Едва ли има домакинство през 2022 г., което да не разполага  с поне един компютър или лаптоп. Астрахирайки се от офис работата, която ежедневно много от нас вършат с компютъра, домашната употреба на PC-то включва много други занимания - от четене на новини, през гледане на клипове и филми, споделяне на мнения в социалните мрежи до гейминг (за тези които не знаят, така тийнейджърите наричат играенето на игри).

И въпреки, че вече не можем да си представим живота си без компютъра, закупуването му все още представлява забележимо перо в нашия бюджет. Колегите от Modsbg.com са написали един отличен материал по темата за избор на компютър според бюджета, затова ние ще обърнем малко повече на спецификите при избиране на компютър според предназначението.

Но преди това, не забравяйте, че продължителната работа с компютър крие някои рискове за здравето, така че не прекалявайте със застояването на бюрото, а правете повече разходки, когато е възможно.

За какво се ползват най-често компютрите?

  1. Офис работа

Въпреки че най-разпространената употреба на компютъра е свързана именно с работата, всъщност офис компютрите са позиционирани в долната част на класацията по цена - те са най-евтини.

В общия случай (изключваме дизайнерите и ИТ специалистите), компютър с двуядрен процесор и 4GB рам памет би свършил идеална работа за подготовка на документи и презентации, като и за четене и писане на мейли в деловото ежедневие на служителите.

  1. Гледане на филми и Интернет

Тук ситуацията е не по-различна от офис компютрите - ПЦ с горните характеристики би "подкарало" всеки филм (е, с малки изключения) и всеки Интернет браузер.

Отново компютър с Intel i3 процесор и 4GB памет биха ни свършили работа.

  1. Компютър за игра

Тук вече ситуацията е по-сложна, или както казват англичаните - "The sky is the limit" - нямаме горна граница на цената, колкото по-съвременни и сложни игри искаме да играем, толкова повее трябва да платим за компонентите на нашия компютър. Няколко хиляди лева за гейминг компютър са нещо нормално, а някои конфигурации достигат петцифрени суми.

Обикновено производителят на играта е определил минималните, но също и препоръчителните изисквания за конкретната игра, така че е добре да се съобразим с тях.

Когато си говорим за игри на компютъра, добре е да предвидим поне Intel i5 процесор, за предпочитане е да заделим средства за i7.

Рам паметта трябва да е минимум 8GB, естествено 16 или 32GB биха ни се отразили в по-приятен "gaming experience".

Най-важната част от компонентите за играта обаче е видеокартата. Задължително е да заложим на външна видеокарта с поне 4GB RAM.