Polezni HraniЗнаете ли, че това какво и кога ядете е също толкова важно, колкото и колко ядете? Има много противоречива информация за това кои храни ще ни дадат повече енергия. Но истината е, че различните хора реагират по различен начин на определени храни в зависимост от организма и нивото на активност. Това, което може да е енергизиращо за един човек, може да накара друг да се чувства отпаднал или сънлив. Ако винаги сте отпаднали следобед, опитайте да консумирате една от тези високоенергийни храни, за да увеличите енергията си през целия ден.

 

Фасул

Фасул е чудесен източник на въглехидрати и протеини, които ще ви осигурят дълготрайна енергия. Освен това е с високо съдържание на желязо и калций, което го прави чудесен за вегетарианци и хора, които избягват млечни продукти. Фасулът е и добър източник на фибри, които спомагат за подобряване на храносмилането и намаляване на нивата на холестерола.

 

Зелени листни зеленчуци

Богати на витамини и минерали, те са чудесен източник на чиста енергия. Зелените листни зеленчуци съдържат и голямо количество фибри, които са полезни за храносмилането и могат да помогнат за подобряване на имунитета. Те са богати и на витамини от група В и минерали като калций, желязо и магнезий, които могат да помогнат за намаляване на умората и подобряване на цялостното ви настроение.

 

Семена

Семената са чудесен източник на протеини, фибри, минерали и витамини. Те често се свързват със загуба на тегло и подобряване на нивата на мазнините в кръвта. Те са богати и на желязо, което може да помогне за подобряване на енергийните ви нива и може да спомогне за повишаване на метаболизма ви.

 

Яйца

Яйцата са универсална храна, която повишава енергията. Те са чудесен източник на белтъчини и витамини от група В, като само едно яйце съдържа около 10% от дневната ни нужда от белтъчини. Освен това те са с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, което ги прави чудесни за здравето на сърцето. Често се препоръчват на хора, които се опитват да отслабнат или имат високо кръвно налягане.

 

Черен шоколад

Черният шоколад е чудесен източник на енергия, защото съдържа кофеин и е чудесен източник на антиоксиданти. Всъщност едно малко парче черен шоколад може да ви осигури повече антиоксиданти, отколкото чаша зелен чай. Черният шоколад е и чудесен източник на магнезий, който може да помогне за намаляване на умората и подобряване на качеството на съня ви. Магнезият е важен и за регулиране на кръвното налягане, а освен това е свързан с подпомагането на отслабването. Черният шоколад може да помогне и за подобряване на настроението ви, тъй като е богат на серотонин.

 

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, ечемик и овес, са чудесен източник на енергия и фибри. Най-добре е те да се консумират като част от хранене, тъй като се усвояват бавно и могат да ви помогнат да се заситите за по-дълго време. Те са чудесен източник на витамини от група В, които могат да ускорят метаболизма ви и да подпомогнат отслабването. Те са важни и за здравето на мозъка, тъй като могат да помогнат за намаляване на риска от депресия и да подобрят мозъчната ви функция.

 

Заключение

Здравословното хранене може да ви помогне да повишите енергийните си нива, да подобрите храносмилането си, а също така може да бъде важно за загубата на тегло. Не забравяйте да пиете много вода и да спите достатъчно, за да осигурите на тялото си необходимата енергия за деня.