Nameri RabotaЕдно от най-трудните неща при търсенето на работа е да разберете какво правите погрешно, което означава да определите не само силните си страни, но и слабите си страни. Ако допуснете грешка веднъж или два пъти, това няма да провали търсенето ви на работа, но ако я допускате отново и отново, намирането на нова работа ще бъде почти невъзможно. За да успеете в търсенето на работа, се нуждаете от увереност, знания и приложим план за действие.

 

Автобиографията ви е раздута и пълна с ненужна информация

Ако автобиографията ви е раздута, търсещият работа ще започне да я преглежда още след първите няколко изречения. Искате автобиографията ви да е първото нещо, което вижда потенциалният работодател - и последното. Ако автобиографията ви е твърде дълга, тя може да не се чете или просто да бъде отхвърлена, ако работодателят няма време да я прочете изцяло. Автобиографията ви трябва да е кратка и да съдържа само важната информация. Опитът и уменията ви трябва да бъдат обобщени накратко по начин, който да подчертае най-силните ви страни.

 

Постоянно актуализиране на автобиографията без ясна насока

Ако постоянно актуализирате автобиографията си, но не виждате резултати, може би актуализирате автобиографията си просто защото можете (или защото ви мързи да напишете нова). Ако променяте посоката си на търсене на работа или просто извършвате обща актуализация на уменията си, еднократното актуализиране на автобиографията ви може да е достатъчно. В противен случай автобиографията ви трябва да остане непроменена. Честата смяна на автобиографията ви ще сигнализира на работодателите, че не сте сериозни в търсенето на работа.

Не търсите активно работа (твърде заети сте в социалните мрежи)

Да сте активни в социалните медии е важно, но това няма да ви помогне да си намерите нова работа. Не можете да седите със скръстени ръце и да очаквате, че чудесната работа ще дойде при вас. Всъщност, ако не търсите активно нова работа, си правите лоша услуга и губите време, което бихте могли да прекарате в търсене на работа. Всеки ден трябва да се питате какво можете да направите, за да напреднете в търсенето на работа. Ако не се занимавате активно с търсене на нова работа, как ще я намерите?

 

 

Заключение

Търсенето на работа е маратон, а не спринт. Ако искате да си намерите работа, трябва да бъдете последователни, усърдни и търпеливи. Грешките са неизбежни, но те са и възможност да се учите. Като идентифицирате и сведете до минимум грешките си, ще можете по-бързо и успешно да си намерите нова работа. Търсенето на работа ще бъде по-успешно, ако останете позитивно настроени, поискате помощ, когато имате нужда от нея, и най-важното - идентифицирате и коригирате грешките си възможно най-скоро.