Pravoslavni Ikoni

 

Терминът "икона" се използва за обозначаване на изображения на Исус, Дева Мария и други светци. Тези изображения се наричат и по друг начин, например свети икони или православни икони. Тъй като те са толкова почитани в Православната църква, може би се чудите защо тези изображения са толкова важни за последователите на тази вяра. В тази статия ще отговорим на често задавани въпроси за православните икони и ще обясним защо те играят централна роля в техните вярвания.

 

Какво представляват православните икони?

Иконата е изображение, обикновено изработено от дърво, камък или парче метал, което се рисува и след това се използва за изобразяване на религиозен предмет. Често иконата представлява изображение на Исус, Дева Мария или друга религиозна фигура. Тези изображения, наречени православни икони, се намират в православни християнски религиозни сгради, като църкви и манастири. Православната икона се различава от западната картина, която има за цел да бъде точно изображение на даден човек или събитие. Православната икона няма за цел да бъде реалистична; тя по-скоро е визуализация на Божественото. Иконата се смята за път към божественото и за мост между земното и небесното царство.

 

Коя е правилната икона?

Първо, трябва да решите дали искате да закупите традиционна икона или съвременна икона. Традиционните икони имат изображения, които са нарисувани с маслени бои върху дървени плоскости. Съвременните икони са изработени с акрилни бои върху платно с рамка от синтетично дърво. Съвременните иконописци използват синтетични бои, рамка от синтетично дърво и платно. Когато избирате икона, трябва да имате предвид и целта, за която искате да я използвате.

 

Какво изобразяват изображенията?

Православните икони са предназначени да изобразяват религиозни фигури, истории и концепции. Например изображението на Дева Мария с детето Христос в ръцете ѝ е изображение на Рождество Христово. Православните икони изобразяват както събития, така и хора и понятия. Например изображението на трите дървета с птиците представя грехопадението на човека и изгонването му от Райската градина. Православните икони изобразяват и определени атрибути.

 

 Заключение

Иконите са важна част от православната християнска практика. Те служат като богослужебни пособия, които помагат на последователите да достигнат духовно състояние на ума и да насочат молитвите си към Бога. Те са физическо проявление на значението на визуалните образи в Православната църква. В резултат на своето значение православните икони се ползват с голяма почит. Обикновено те се съхраняват в отделно пространство в църквата, наречено иконостас.