1506795

Веселин Георгиев Андреев е роден в многолюдно семейство ан дребен чиновник на 16 февруари 1918 гоина в Пирдоп. Учил в родния си град до пети гимназиален клас, после - в Трета софийска мъжка гимназия. В 1938 се записва в Юридическия факултет на Софийския държавен университет "Климент Охридски", като в същото време работи.

В 1934 влиза в маркс-ленинските кръжоци, от 1935 до 1937 е секретар на нелегалната комунистическа организация в Трета мъжка. После членува в РМС и БОНСС, а в 1940 става член на БКП.

Още като ученик работи във вестник "Академик" (легален орган на БЪлгарския общонароден студентски съюз), на който по-късно става редактор. През 1940 - 1941 редактира вестник "Средногорска мисъл". Участва активно в борбите на народното студентство.

На 2 септември 1941 г., потърсен за арестуване, успява да се укрие, минава в нелегалност. Работи като ремсов организатор в Пирдопско и Елинпелинско (тогава Новоселско), в агитпропа при ЦК на РМС, като член на Централното ръководство на БОНСС, секретар на Първи (централен ) район на РМС в СОфия. През септември 1943 е изпратен в партизанския отряд "Чавдар", дето става и партиен организатор на пирдопския район. През пролетта на 1944 е назначен за политически комисар на Първи батальон, а малко по-късно - на бригадата "Чавдар".

След победата пет години работи като главен редактор на вестник "Народна войска". От 1949 до 1955 е главен редактор на вестник "Литературен фронт", бил е секретар на Съюза на българските писатели.

Първите си стихове е напечатал в ученическите списания. Участвувал е в няколко литературни сборника, сътрудничел е в "Съвременник", "Жар", "Академик", "Хоровод", "Заря".

Издал е "Партизански песни" - стихове, "В Лопянската гора" - очерци из партизанския живот. "Има на света Москва" - впечатления от Съветския съюз, "Партизански подарък", "Викра" и "Винаги можеш да станеш мъж" - разкази за деца, "Мигновения в Египет" - пътепис, "Преди всичко човекът" - военна публицистика, "Младостта остава с нас" - есета и очерци, "Партизански разкази".