⚡ Кратък отговор

Гундите са гризачи от семейство Ctenodactylidae. Включва четири рода с пет вида, които живеят в пустинните и полупустинните райони на Северна Африка. Приличат на морски свинчета, но имат къси опашки и сплеснати уши.

Какво са гундите?

Гундите са гризачи от семейство Ctenodactylidae. Приличат на морски свинчета, но имат къси опашки и сплеснати уши. Семейството включва четири рода с пет вида.

Къде живеят?

Гундите се срещат в пустинните и полупустинните райони на Северна Африка. Това е едно от малкото семейства гризачи, подобни на морските свинчета, които живеят извън Южна Америка. Крият се в цепнатините на скалите, но не ровят дупки.

Как живеят и с какво се хранят?

Гундите са активни през деня и се хранят с растения. Често правят слънчеви бани.

🧠 Запомни
  • Гундите са гризачи от Северна Африка.
  • Имат къси опашки и сплеснати уши.
  • Крият се в скални цепнатини и не ровят дупки.
  • Хранят се с растения и са активни през деня.

Често задавани въпроси

Какво са гундите?

Гризачи от семейство Ctenodactylidae, които приличат на морски свинчета.

Къде живеят гундите?

В пустинните и полупустинните райони на Северна Африка.

С какво се хранят гундите?

Хранят се с растения.