Гундите са гризачи от семейство Ctenodactylidae. Включва четири рода с пет вида, които живеят в пустинните и полупустинните райони на Северна Африка. Приличат на морски свинчета, но имат къси опашки и сплеснати уши.
Какво са гундите?
Гундите са гризачи от семейство Ctenodactylidae. Приличат на морски свинчета, но имат къси опашки и сплеснати уши. Семейството включва четири рода с пет вида.
Къде живеят?
Гундите се срещат в пустинните и полупустинните райони на Северна Африка. Това е едно от малкото семейства гризачи, подобни на морските свинчета, които живеят извън Южна Америка. Крият се в цепнатините на скалите, но не ровят дупки.
Как живеят и с какво се хранят?
Гундите са активни през деня и се хранят с растения. Често правят слънчеви бани.
- Гундите са гризачи от Северна Африка.
- Имат къси опашки и сплеснати уши.
- Крият се в скални цепнатини и не ровят дупки.
- Хранят се с растения и са активни през деня.
Често задавани въпроси
Какво са гундите?
Гризачи от семейство Ctenodactylidae, които приличат на морски свинчета.
Къде живеят гундите?
В пустинните и полупустинните райони на Северна Африка.
С какво се хранят гундите?
Хранят се с растения.