Плодове и семена – разпознаване и събиране

Плодът е размножителен орган за покритосеменните растения и се образува от разрастването на плодника след оплождането на яйчника. Плодът (околоплодникът) се състои от външна ципеста обвивка, средна месеста част и вътрешна вдървеняла или ципеста част, в която са затворени семената. Семето е репродуктивен орган, в който се развива зародишът, а от него се образува новият растителен вид.

 

В природата има огромно разнообразие от плодови разновидности и приспособления за опазване на видовете. Те се класифицират в зависимост от консистенцията на околоплодника (сухи и сочни), от начина на разкриване на плода (разпукливи, неразпукливи, разпадливи), от броя на семената (едносеменни и многосеменни) и други.

Сухи неразпукливи плодове са орехче,  жълъд, крилатка, зърно, а сухи разпукливи са мехунка, шушулчица, боб, шушулка, кутийка. Сухите разпукливи плодове се разделят, без да се отварят (сенникоцветни).

Сочните плодове са ягодовидни и костилкови. Ягодовидните са ягода, лимоновиден плод, тиквовиден плод, ябълковиден плод. Костилков плод имат сливата, черешата, дрянът и други.

Някои растителни видове образуват несъщински плодове, сборни плодове и съплодия. Несъщински е плодът на ягодата – месестата част е образувана от разрастването на цветното легло, а плодчетата са орехчета, които са разпръснати по повърхността на месестата част. Несъщински е и плодът на шипката. Сборен е плодът на малината – много костилкови плодчета са развити от един цвят. Съплодия се образуват от развитието на съцветия. Такъв е плодът на черницата.

Плодовете се събират по време, когато са достатъчно узрели. За получаването на дроги не трябва да се събират недоузрели или презрели плодове. Същият принцип се спазва и за семената, но често те се събират преди пълното им узряване – окосява се надземната част на растенията, които се връзват в китки. Сушат се на слънце, за да се завърши процесът на узряване на семената, и чак тогава китките се овършават. Ако семената се оставят да узреят на растението, те ще се отронят преждевременно. Сухите плодове и семената съдържат малко влага, затова се доизсушават в проветриви помещения или в сушилня. Сочните плодове се сушат най-добре в сушилня, докато престанат да се слепват едни с други. При съхранение на сухите плодове трябва особено да се внимава, тъй като те често се нападат от насекоми и вредители.