⚡ Кратък отговор

Гуахарото (Steatornis caripensis) е птица, далечен роднина на козодоя, поставена в свое собствено семейство. Обитава тропическите гори на северните части на Южна Америка. Единствената нощна плодоядна птица е и се ориентира в пещерите с ехолокация.

Какво е гуахаро?

Гуахарото (Steatornis caripensis) е вид птица, далечен роднина на козодоя. Поставена е в свое собствено семейство, Steatornithidae. Обитава тропическите гори на северните части на Южна Америка.

Какво яде?

Гуахарото е единствената нощна плодоядна птица. Вероятно намира храната си с помощта на обонянието.

Ехолокация

Гуахарото гнезди на колонии в почти пълен мрак в пещери. Намира пътя си чрез ехолокация: излъчва серия звуци и отчита след колко време ехото се връща. Така правят и прилепите.

Размножаване

Женската снася две до четири яйца. Малките остават в гнездото четири месеца.

🧠 Запомни
  • Единствената нощна плодоядна птица.
  • Гнезди в пещери и използва ехолокация като прилепите.
  • Снася 2-4 яйца, малките остават в гнездото четири месеца.

Често задавани въпроси

Какво е специалното на гуахарото?

То е единствената нощна плодоядна птица.

Как гуахарото намира пътя си в пещерите?

С ехолокация: излъчва звуци и отчита след колко време ехото се връща, като прилепите.

Колко време малките остават в гнездото?

Четири месеца.