Карибско море: информация

Антилско или Карибско море, бидейки по-широко разпространеното му наименование, се намира в Атлантическия океан и има площ от 2 753 000 км². Често описвано като полузатворено и сравнително периферно море, то граничи с Големите Антили на север, а с Малките на изток, с Южна Америка на юг и със Централна на запад.

Карибско море е свързано с Мексиканския залив посредством Юкатанския пролив в посока северозапад като се слива с Тихия океан благодарение на изкуствено създадения Панамски канал. В посока юг водите на Антилско море се мият от бреговете на няколко държави като Венецуела и Куба, а на запад със страни като Гватемала, Никарагуа, Коста Рика и Хондурас.

В геоложко отношение, Карибско море се разполага върху така наречената Карибска тектонична плоча. Самото дъно на морето е разделено на няколко части, всяка от които се разграничава от другите благодарение на хребети, както и на подводни планински вериги. Кайманската падина представлява именно мястото, където е измерена забележителната дълбочина на морето от 7 686 метра.

Юкатанският провлак се намира между две държави, а именно Мексико и Куба, който ясно начертава границите между Мексиканският залив и Карибско море. Силносеизмичният район около Антилско море се слави със сравнително високата си съсредоточеност на подводна земетръсна дейност, водещи в немалко случаи и до разрушителни водни стихии (цунами).

Произходът на богатата фауна, с която още се слави района около Карибско море, се свързва с Индийския и Тихия океан. Смята се, че тя е попаднала на територията на Антилско море още преди възникването на Панамския провлак.

Карибският регион представлява обширна географска област, към която се включват Антилските острови, Карибско море, както и бреговете на Централна и Южна Америка. Самият архипелаг на Антилите е съставен от следните острови, а именно Малки и Големи Антили. 

В исторически план може да се каже, че поначало Антилите били испански колонии, които впоследствие преминали в ръцете на англичаните, холандците и французите. Наименованието на архипелага произлиза от местното население карибите, имащи индиански корени.