Антилско течение: обща информация

Топло течение в Атлантическия океан. Започва от бреговете на остров Пуерто Рико, движи се на Ц3 към Бахамските острови и по на север се слива с Гълфстрийм. Островите в Карибско море се наричат Антили като в зависимост към коя група се причисляват можем да говорим за Големи и Малки Антили. Към групата на Големите Антили спадат следните острови, а именно: Пуерто Рико, Хаити, Доминиканска република, Ямайка, Кайманови острови, Куба и Хиспаниола.

Като най-малък остров и представител на Малките Антили се спряга Тринидад. Общата площ на Антилските острови е около 228 662 кв.км с брой на население 4 333 942 души. От географска гледна точка,  Антилите се считат за част от Северна Америка.

Испаноговоряващите представителки на Антилските острови се причисляват към територията на Латинска Америка именно поради домининацията на испанския език, разпространен основно в островите Пуерто Рико, Куба и Доминиканската република.

Големи и Малки Антили

В географски план, Големите Антили представляват континентални скали, докато Малките могат да се представят като сравнително млади коралови и вулканични острови. В далечното минало, Антилите били смятани за непознати и твърде мистериозни земи, които били често изобразявани и като архипелази.

В групата на Малките Антили се включват следните острови: Гренада, Доминика, Барбадос, Ангуила, още познато като Обединеното кралство, Тобаго, Американски Вирджински острови, Синт Мартен, Холандски Антили, Редонда, Монсерат, Гваделупе, Саба, Аруба, Недерландски Антили, или известни още като Бонер, Мартиника (Френски Антили) и още много други.

Бахамските острови обаче биват изолирани от изобилната група на Малките и Големите Антили, с които заедно съставят Карибските острови. Големите Антили са откритие на Христофор Колумб, като първоначално четирите представителки на островната група били испански колонии, на по-късен етап френски (Хаити) и английски (Ямайка). 

Най-големият сред тях е остров Куба, а общата площ, която целият архипелаг заема е около 207 435 кв. км. В миналото островът се е славил с изключителното си биоразнобразие - срещали са се кубински крокодили и соленодони, които обитавали гъстите тропически гори на острова до края на 19-и век.