Република Камерун: обща информация

Камерун е унитарна република, която е разположена в централните части на африканския континент. Наричана още "Африка в миниатюра", африканската република разполага с изключително природно съкровище, включващо безброй плажове, савани, гъсти джунгли, пустинни местности и така нататък. Крайно интересното си наименование страната дължи именно на безценното си богатство в геоложко и културно отношение.

Републиката граничи на запад с Нигерия, на изток със ЦАР (Централнатаафриканска република), на юг с Конго, Габон и Гвинея, и с Чад в посока североизток. Камерун разполага още с част от Гвинейския залив, даващ ѝ излаз на Атлантическият океан, чието крайбрежие пък се счита за най-ниската ѝ точка.

Връх Фако, чиято височина надхвърля 4040 метра, е определен като най-високият сред върховете в Камерун; повече от 280 различни етноса населяват африканската държава като официалните езици, на които се говори са английски, разбира се, и френски.

Камерун изпъква от множеството си съседки с липсата си на войни и кръвопролитни действия, с което се обуславя така проспериращото ѝ развитие в областта на промишлеността и инфраструктурата като цяло. Макар и с тези предимства, държавата е доста бедна, а степента на корупция е изключително високо. Нещо повече, Камерун влиза в списъка с най-корумпираните държави не само в Африка, но и в световен мащаб.

Президентът, който има всъщност 7-годишен мандат, се разполага с изпълнителната власт, въоръжените сили и администрацията в най-общ план.

Площта на Република Камерун е 475 442 кв.км., а населението ѝ към 2008 година е 18 467 692. Столицата е Яунде, а за най-голям град се спряга  Дуала, чието население наброява 500 000 души. 

В самата столица живеят приблизително 1 млн. и 400 хиляди души като републиката предлага множество атракции и приключения в сферата на морския и планинския туризъм. Зимата в Камерун е на практика лято като средните дневни температури през зимните месеци прескачат 30 градуса.