Канадски щит: обща информация

Какво знаете за Канадския щит и откъде произлиза любопитното му название?
Канадски щит  - с това наименование назоваваме огромно скалисто плато, намиращо се в северните части на Канада. От геоложка гледна точка, крайно интересното не само с името си природно творение заема значителни части от източната половина на Канада, където предобладава сушата. Канадският щит често бива представян и като древна каменна платформа, сформирала се преди милиони години.

Любопитното образувание, разположено на територията на Канада, е изградено още от гнайс и гранит, като действието на тектоничните сили обуславят още формацията му. Още по времето на палеозойската ера сравнително големи части от Северноамериканската държава били обхванати от плитки морета.

Така популярният Канадски щит всъщност представлява най-обширният континентален щит в геоложко отношение, центрирано в Хюдсън Бей и разпростиращо се на около осем милиона квадратни километра. Скалистото плато стига дори до Канадска Арктика, Гренландия, заемайки още сравниетелно малки участъци от Северна Минесота, Мичигън, Ню Йорк и други.

Канадският щит може да се представи като огромна скална маса, датираща от докамбрийския период. Генерално, районът е сравнително каменист, чиято комплексна структура свидетелства за действуващ в миналото орогенезис, депресия и ерозия. Някои от по-древните планински издатини все още могат да бъдат разпознати като хребети, които обаче едва ли могат да бъдат считани за следствие от разрушаващите се скали, а по-скоро като резултат от дейността на ледниците.

В далечното минало обширните континентални ледници покривали големи части от Северна Америка, които били спрягани като централни зони. Ледът, движещ се в южна посока, опустошил и оголил земите, опасани със закалени скали. Определена част от този материал се съхранил при топенето на снеговете, въпреки че по-голямата част била отнесена наюг, стигайки до югозападната част на Канадския щит, където се депозирала.