Сомалия: обща информация

Сомалия представлява федерална република, разположена в източните части на Африка, която заема огромна част от Сомалийския полустров, наричан още "Африканския рог". Разпознавана доскоро като демократична република, африканската държава се разпростира на 637 700 кв.км като на север начертава брегова линия с Аденския залив, а на юг респективно с Индийския океан.

Федералната държава не разполага с единно управление или валута, които да я определят като независима и напълно самостоятелно функционираща страна. Обръщайки се към миналото, Сомалия е била разделена на две части, а именно Италианска и Британска. 

По-малката част от страната била под Британско влияние като самите военни действия, насочени към завладяването на Сомалия, започнали през 1942 година, когато британски войски, подпомагани от сомалийци, навлезли в териториалните земи на Кения, откъдето всъщност стартирали военните действия за подчинение на цяла Западна Африка. Всичко това се протакало до месец март, когато почти цялата днешна територия на Сомалия била вече притежание на англичаните.

Колкото до Колониална Сомалия, самата епоха започнала с идването на френските, британските и италианските колонизатори. Според Берлинската конференция така наречният "Африканския рог", с чиято име назоваваме Сомалийския полуостров, следвал да се подели между трите колонизиращи държави.

Участъкът, който се паднал на француците бил северният, с което се създала Френската Сомалия, като на англичаните се паднали земите в посока югоизток, с което се дало началото на съществуването на Британския Сомалиленд и накрая, последната част, предназначена за италианците, била южните райони, превърнали се впоследствие в част от Италианска Сомалия.

Столицата на Сомалия е Могадишу, чието население след преброяването през 2009 година възлиза на 9 133 000 души. Официалните езици, които се говорят във федералната република са арабски, сомали, като в някои части все още се говори и италиански.

Климатът в Сомалия е пустинен и неудържимо горещ в посока север и екваториален наюг. Мусони и/или непостоянни валежи се характерни за климата на Сомалия, а максималните летни температури варират между 30-40 градуса. Зимата е сравнително мека и топла като средните температури през зимните месеци не падат под 10 градуса.