Флорида, САЩ

Флорида е американски щат с площ 170 305 кв.км, по-голямата част от която е заета от суша (повече от 139 500 кв.км) и около 18% вода. Щатът е почти изцяло разположен на полуострова, носещ същото наименование, намиращ се между Мексиканския залив, едноименния проток и Атлантическия океан. На север Флорида граничи с двата щата Джоржия и Алабама, а съвсем наблизо се разполагат също представителки на Карибските страни, а именно Куба и Бахамските о-ви.

Американският щат още разполага с доста обширна брегова ивица. Едноименният полуостров представлява плато, съставено от варовици, а благодарение на наличието на множество подводни пещери и извори жителите могат да се снабдят с вода. Колкото до климатичните особености в този щат може да се каже, че в посока север климатът е по-скоро субтропичен за разлика от изцяло тропичния  му наюг.

През далечната 1931 година е измерена рекордната температурна стойност, достигнала забележителните 43 градуса, а в близост до Талакахи, столицата на щата Флорида, е измерена най-ниската, която била -19 градуса.

В миналото си щатът е бил често покосяван от урагани и торнада, което ощетява Американските щати с милиони долари, а понякога природното бедствие и завършва с множество жертви. Сред най-мощните урагани, които са преминавали през щата Флорида, са ураганът Катрина, Густав, Дона и други.

Американският щат заема едва четвърто място по население и трето по демографски прираст на територията на Съединените американски щати. Освен смятана за страната на неограничените възможности, Америка е и дом за различните етноси. Приблизително 75 % от населението на САЩ е представено от американци с бял цвят на кожата, около 15 % са цветнокожи (афроамериканци), а останалите проценти се разпределят между хавайци, азиатски, кубинци и така нататък. Мюсюлманите в САЩ са по-малко от 1 %.

Талахаси бива освен столица на щата Флорида, но и седалище на Леонския окръг. Столицата на щата е полулярна с множеството си престижни колежи и университети, както и с това, че представлява гореща точка за развитие на търговия и земеделие.