Най-големият град край река Протва

Обнинск е град в Русия или по-точно област Калуга. Намира се на брега на река Протва, 100 км югозападно от Москва и на 80 км от Калуга. Населението на града е 104 739 души. Тези данни са от официалното преброяване на населението през 2010 г. През  2002 г. населението е било 105 706 души. През 1989 г. са били дори по-малко 100 178. Средната възраст на гражданите е тридесет и девет години.

 

Обнинск в миналото

Историята на Обнинск е съвсем ранна, датираща от 1945 г. Там е основан един от първите научни лабораторни институти известен по-късно като  ИППЕ. На 27 юни 1954 г. в Обнинск започва дейността си първата в света атомна електроцентрала за производство на електричество за електрическата мрежа. Градът е построен в непосредствена близост до централата, за да го подкрепят. Учени, инженери, строителни работници, учители и други специалисти, преместени в Обнинск от всички краища на Съветския съюз. Обнинск получава официален статус на град на 24 юни 1956 г. Името на града е взето от Обнинское, жп гарата в Москва-Брянск построена върху царските пътеки.

В рамките на административните деления, Обнинск е разпределен като административно-териториална единица. Обнинск е включен към областната мрежа на окръзите в Русия. Той спада към Урбанизиран Окръг Обнинск. Градът се намира на главната железопътна линия между Москва и Киев и на кръстовището на магистралата между Киев и Варшава. Три международни летища са в обсега от Обнинск: Внуково (70 км), Домодедово (100 км) и Шереметиево (130 км). Карго летище Йермолино е само на 15 километра (9,3 мили) разстояние. Обнинск е един от най-големите научни градове. Градът е дом на дванадесет научноизследователски институти. Техните основни дейности са ядрената енергетика, ядрени методи и радиационна технология, технология на неметални материали, медицинска радиология, метеорологията и екологията и опазването на околната среда. Обнинск е известен със своята метеорологична кула, която е била построена за изучаване разпространението на радиация от атомната станция.