Будизъм

Възниква през шести век преди Христос. За основател на тази религия се смята Сидхарти Гаутама (Буда). Той е бил индийски принц, който е имал четири знаменателни срещи. Среща болен човек, старец, мъртвец и отшелник. Под влиянието на тези срещи той тръгва да търси истината за света и хората. Става аскед (монах), но осъзнава, че не това е пътят към спасението. Животът на човека е страдание, затова негова основна цел е да се избави от страданието. ВИсшата крайна цел на всеки будист е да достигне до нирвана (блаженство), тоест да се освободи от колелото на преражданията.

Най-доброто обяснение за значението на името на това учение идва от самия Буда. На санскритски учението се нарича Дхарма, а в Тибет – Чо. Будизмът може да има различни форми, като една от тях е да се разглежда като набор от инструменти, които ни дават възможност да видим нещата такива, каквито са тук и сега. Будизмът все още няма конкретни догми и позволяване поставянето на въпросителни по отношение на някои въпроси. Учението на Буда е насочено към пълното развитие и свободата на ума, тялото и речта.

Кой е Буда и какво постига?

Буда се ражда в Индия преди около 2560 години в кралско семейство с много развита култура. Младият принц се радва на изключително привилегировани обстоятелства и до навършване на 29 години той е известен само с нещата, които му доставяли лично удоволствие. Напускайки своя дворец за първи път, неговият свят се обръща тотално с главата надолу. В рамките на три последователни дни той вижда един много болен човек, един много възрастен човек и един умиращ. Така той започва да изпитва притеснение относно болестите, старостта и смъртта. Още на следващата сутрин посещава хора занимаващи се с йога и дълбока медицина, за да се научи на неща, които да го спасят от по-горните за него притеснения. Вдъхновен от всичко това, което научава от йогите (хора занимаващи се с йога), той напуска дома си и семейството си за да търси различни учения, които биха могли да го избавят от смъртта и страданието. Той посещава много учители, но никой от тях не успява да му помогне за постигане на крайната цел.

На 35-годишна възраст след като прекарва шест години в учение на дълбока медитация, той осъзнава истинската природа на ума и е просветен. Той осъзнава, че свободния ум може да постигне всичко. Така през следващите 45 години Буда започва да преподава методите за достигане на целта за просветление на хиляди талантливи студенти. Той се отдава изцяло на своето учение до края на живота си.