изчисления

Стехиометрията се занимава с количествени отношения (изчисляват се концентрации, количество вещество и т.н.). Може да се пресмятат добиви или загуби от даден процес..

Стехиометрията е свързана пряко с изчисляване на относителни количества реагенти и продукти в химични реакции. Стехиометрията се основава на закона за запазване на масата, където общата маса на реагентите е равна на общата маса на продуктите, които водят до прозрението, че отношенията между количества реагенти и продукти обикновено формират съотношение на положителни числа. Това означава, че ако са известни количествата на отделните реагенти, тогава количеството на продукта може да бъде изчислено. Обратно, ако един реагент е известно количество и количеството на продукта може да се определи емпирично, тогава количеството на другите реагенти може да се изчисли.

Същност на стехиометрията

Стехиометрично количество или стехиометрично съотношение на реактивите е оптималното количество или такова, при което съотношението приема,че реакцията протича до край:

  • Всички реагенти се консумират;
  • Не съществува недостиг на реагента;
  • Не съществува излишък от реагента. 

Стехиометрия се оповава върху най-основните закони, които помагат да се разбере по-добре същността, т.е. закон за запазване на масата, закона на определени пропорции (т.е. правото на постоянен състав), правото на множество пропорции и правото на реципрочни пропорции. Като цяло, химичните реакции се комбинират в определени съотношения на химикали. Тъй като химичните реакции не могат нито да създават, нито да унищожават материята, нито да преобразуват един елемент в друг, количеството на всеки елемент трябва да бъде същото в общата реакция. Например, броят на атомите на даден елемент X от страна на реагент трябва да е равен на броя на атомите на този елемент от страната на продукт, независимо дали всички тези атоми са действително участващи в реакция.

Химични реакции, като макроскопски единични операции, се състоят от само един много голям брой елементарни реакции, където една молекула реагира с друга молекула. Тъй като реагиращи молекули (или части) се състоят от определен набор от атоми в съотношение на цяло число, съотношението между реагентите в пълна реакция е цяло число в съотношение. Реакция може да консумира повече от една молекула и стехиометрично се брои броя на този номер, определен като положителен за продукти (добавен) и отрицателен за реагенти (отстранен).