обеззаразяване на семената

Обеззаразяването на семената е важно мероприятие, което се осъществява през пролетта и есента. За неговото изпълнение се заангажират много работници и ако условията за работа не са хигиенично издържани, може да се стигне до масови отравяния с пестициди. Защото в борбата с вирусните, бактериалните и гъбичните заболявания по растенията основно средство остават химичните вещества, които сега се употребяват и за обеззаразяване на семената и младите поници. В широкия спектър на прилаганите у нас химични препарати влизат: живачноорганичните средства, тиурамът (ТМТД), пероцинът, формалинът, оцетната киселина, медните съединения (син камък), каптанът (ортоцит 75), комбинираният препарат кинолат V-4-X, линданът (арбитекс), дитан-М-45, хептахлор-рогор (Би-58), авенинът и други.

Вече посочихме отровността на тези средства, механизма на тяхното действие и най-важните признаци на отравяне. Но при обеззаразяване на семената обект на хигиенните изисквания не са само химичните средства, но и машините за обеззаразяване. По своето устройство машините се делят на ръчни и с моторно задвижване. Те от своя страна се делят на машин иза сухо, полумокро и мокро обеззаразяване, но има и с комбинирано действие. Най-важното изискване към тези машини е да бъдат херметизирани по време на работа. Недостатъчното им уплътняване по време на работа замърсява въздуха в работната зона, както и предметите в околната среда.

Понастоящем най-разпространен е сухият способ за обеззаразяване на семената. Той се състои в смесване на препарата и семената в определено съотношение с последващото им разбъркване. Поради това, че при този способ се употребяват преди всичко прахообразни препарати, които се отделят в околния въздух, особено при нарушена херметизация на машините, той е по-несъвършен и неиздържан. Хигиенните изисквания при неговото прилагане са по-стриктни и завишени. Редица хигиенни недостатъци при сухото обеззаразяване се избягват при прилагането на полумокрия и мокрия способ на трениране на семената за посев. При тях има рязко снижение (до 3-4 пъти) на замърсяването на въздуха на работната зона с прах и пари от прилаганите средства, а и замърсяването на околната среда с пестициди е сведено до миниму. Снижени са, разбира се, и случаите на отравяне при работниците, заети в производството. Много подходящи в такива случаи са универсалните машини, при които всички действия са механизирани и херметизирани, а течните фунгициди се разпределят със специални дозатори. Освен с обикновените пестицидни разтвори хигиенно издържано е и прилагането на клееви течности (например силикатен клей, 2% нишистено лепило), които слепват отровите към семената и не позволяват да се отделят пестицидни пари и прахове.

Необходимо е по време на работа да се следи за херметичността на машините, препаратите да се прибавят своевременно и механизирано, без излишно разпиляване, разливане и плискане. Обеззаразените семена веднага се опаковат в специални чували. Всички операции се извършват само от обучени работници, облечени с индивидуално защитно облекло. Не се допуска обеззаразяване с неизправни машини и апарати, лошо уплътнени и водещи до замърсяване на околната среда с отровни препарати. Персоналът, зает с тези операции, не бива да работи повече от 4 часа на денонощие. След работа индивидуалното облекло се събира и съхранява на подходящо мяссто.

Съгласно хигиенните изисквания у нас обеззаразяването на семената се извършва по мокрия способ, тоест с вода чрез използване на специални машини и лотри. Обеззаразяването на семената става на специални площадки, които се намират на разстояние повече от 100 метра от жилищни сгради, ферми, складове и други помещения. На тази площадка не се допускат странични лица. Абсолютно е забранено обеззаразяването на семена да става чрез ръчно смесване и прехвърляне. Обеззаразените семена се съхраняват в специални опаковки и заключват в складове, недостъпни за други лица. Те се съхраняват от специално лице. На опаковките им задължително има надпис: "Обеззаразено! Отровно!" След работа останалите опаковки и чували не се използват за други цели, а се унищожават. След работа машините отново се почистват, измиват и обезвреждат. Семената никога не се превозват в насипно състояние, а само в специални опаковки и чували. Забранено е съвместното превозване на обеззаразени семена и хранителни продукти или фураж. В ненужните опаковки не се поставят хранителни продукти. Строго е забранено изполването на обеззаразени семена за храна на хора и животни.