Кредитът е паричен заем, който може да се използва за различни цели. Кредитът може да бъде полезен:

  • Когато не разполагате с пари в брой, за да покриете някакъв непланиран разход - например при спешен случай.
  • Когато искате да си купите стока за дълготрайна употреба (напр. кола, къща, мебели) и нямате достатъчно пари, за да я платите в брой.
  • Когато искате да инвестирате в покупката на производствен актив (напр. производствени ресурси за бизнес, такси, търговски помещения), който се очаква да генерира доход в бъдеще.

Важно е да запомните, че заемите, както всеки друг продукт или услуга, имат цена. В случая с кредита разходите се отразяват в таксите и лихвите, платени в допълнение към първоначалната сума на кредита. Освен това, с изключение на кредитните карти, които имат различен погасителен план, заемите трябва да бъдат погасени в рамките на срока, определен при сключването на договора.

Съществуват различни видове заеми с различни разходи и характеристики. Най-удобният вид кредит за всеки човек зависи от неговия конкретен профил и вида на потребността, която желае да покрие. Сред най-разпространените видове кредити са кредитни карти, заеми за автомобили, ипотечни заеми, заеми за заплати и лични заеми.

Какво ми е необходимо, за да кандидатствам за заем?

Важно е да знаете какъв вид кредит е най-подходящ за вас, като се има предвид сумата, от която се нуждаете, времето, в което искате да я изплатите, способността ви да плащате, дали искате да закупите актив или се нуждаете от пари в брой, както и спешността, с която се нуждаете от него. По принцип наличието на добра кредитна история е изискване за получаване на кредит, но дори и без добра кредитна история може да има възможности за получаване на кредит, въпреки че лихвеният процент при тези възможности може да е по-висок. Ако в миналото не сте имали кредит, нямате кредитна история, но и в тези случаи има възможности за получаване на кредит.

След като сте определили вида на кредита, който искате (например за закупуване на дълготрайна стока, за извършване на редовни покупки или покупки на вноски или за покриване на неочакван разход), следващата стъпка е да сравните различните възможности и доставчици, за да изберете най-подходящия за вас кредитен продукт. Като цяло изискванията за кандидатстване за кредит са:

  • Официален документ за самоличност.
  • Удостоверение за адрес (доказващо стабилността на вашето жилище).
  • Доказателство за доход (доказващо способността ви да изплащате вноските).
  • В някои случаи трябва да разполагате с актив или поръчител, който да гарантира изплащането на кредита в случай на неизпълнение.
  • Разрешение за справка с кредитната ви история (за да може банката, предлагаща кредита, да определи дали отговаряте на условията за получаване на искания кредит).