01161

Професията на дигиталния дизайнер е една от най-търсените и престижни в наши дни. Множество курсисти ежегодно избират този път на развитие и много професионалисти се реализират в тази сфера. 

Средата на работа е изключително популярна сред младото поколение поради динамичността си, безграничното поле за креативност, което предлага, както и постоянното общуване с различни хора със сходни интереси. 

Замисляли ли сте се и вие някога дали пък всъщност това не е вашето призвание? Ако имате желание да пробвате това ново поприще, но нямате предишен опит, то имаме какво да ви кажем! На ваше разположение ви предоставяме кратък наръчник с началните стъпки от вашето ново приключение!

Започнете като разгадаете основите

Първото нещо, което трябва да направите, е да се запознаете с теорията. Най-достъпният метод е да запишете курс в онлайн платформа. Лекциите по уеб дизайн са интензивни и задълбочени и могат да ви превърнат в професионалист за по-малко от година. Ако пък сте още в началото и се чудите дали това е за вас, можете да погледнете някои от стотиците обучителни видеа в YouTube или платформи, като SkillShare.

През обучителния си период ще трябва да се запознаете с динамичната среда на работа на един уебдизайнер, а именно това как той трябва непрекъснато да се развива и информира за новостите в сферата, така че да бъде максимално полезен на своите клиенти. Специалистите от Vectory Design споделят, че е от основна важност е още в началото да започнете да изучавате принципите на софтуерите, с които ще работите. Такива са Dreamweave, WordPress, Google Web Designer, Photoshop и много други.

Практикувайте наученото в лични проекти

След като сте получили базовите знания, време е да ги затвърдите. Започнете да създавате сайтове с чисто тренировъчна цел. В процеса на работа ще придобиете изключително важни практични умения, които са недостижими в процеса на учене на теория. 

При разработката на дигитален продукт, не забравяйте да проверите как той би се възприел от потребителя:

  • практичност – удобен и лесен ли е за ползване;
  • достъпност – достатъчно бърз ли е;
  • ползваемост – разработени ли са секциите и търсачките;
  • работа –  има ли команди, с които не се справя добре.

По този начин ще развиете умения в с сферата на UX дизайна, които ще ви бъдат много полезни за професионалното ви развитие и добрите оценки на бъдещите ви клиенти. 

Смело напред към най-приятната част!

След като знаете нещата, както на теория така и на практика, идва най-хубавата част - започването на истински проекти. Съберете най-добрите си разработки от практиката на едно място и направете портфолио. Имайте предвид, че е важно то да бъде разнообразно, така че да показва възможностите ви в най-голям обхват. След това, поинтересувайте се за платформи за апликация и кандидатствайте по обяви. Дори веднага да не намерите позиция като уеб дизайнер, всичко в тази сфера би ви било полезно за бъдещето ви развитие, от UX/UI дизайнер, до продуктов мениджър или mobile developer.