000101

Красивата усмивка е нещо, към което всеки се стреми, но често има някакви пречещи обстоятелства по пътя към нея. Според специалистите от дентална клиника Medical dent най-честите предпоставки за лошо развитие на ситуацията в устната кухина може да бъдат лоша хигиена, нередовни посещения при зъболекар или дори поставянето на неправилна диагноза от неспециализиран в сферата лекар. 

Хубави новини обаче има! В днешно време, в който и момент от живота си да решите да направите промяна, имате опцията. Сферата на денталната медицина се е разраснала изключително много и има множество варианти за това как да коригирате структурата на челюстта си.

Ако ще се борите с криви зъби, то има два основни метода за действие - поставянето на брекети или алайнери. Нека разгледаме какво представляват двата типа лечение и кои са случаите, за които са релевантни за употреба.

Дентално лечение с брекети

Брекетите представляват метални пластинки, които се прикрепят директно към повърхността на зъба. Отделен елемент бива поставен на всеки зъб, като след това всички се свързват с метална дъга или с ластици, които им помагат на да се наместят в новите си позиции. Брекетите най-често биват поставяни на деца между 10 и 15 годишна възраст, но са ефективен метод на лечение при пациенти от всякаква възраст. Периодът на носене зависи много от възрастта на пациента, както и от вида на проблема, който трябва да се отстрани и модела на новата зъбна структура, която трябва да се постигне.

Брекетите са един от най-ефективните методи на лечение, но както всяко друго и те имат своите минуси. Двата основни са:

  • дискомфорта, който осигуряват по време на носене;
  • тяхната забележимост, което е именно проблем, с който младите пациенти не желаят да се сблъскват.

Както казахме обаче, в наши дни има решение за всичко, така че ако тези недостатъци ви притесняват, преминавайте направо към следващата точка.

Дентално лечение с алайнери

Алайнерите представляват прозрачна отливка на зъбите ви, която чрез прилагане на минимално напрежение може да преразпредели зъбите по правилен начин. Те най-често се прилагат в случаите, когато трябва да се поправи разположението на захапката, когато има проблем с разстоянията между зъбите - или са много разделени или са струпани един върху друг или когато след друг тип лечение, някой зъб не е на мястото си. 

Минусите са, че не вършат работа при по-тежки проблеми и че често биват доста скъпи. С какво обаче превъзхождат брекетите:

  • по-добра хигиена – фактът, че могат да се свалят е от голямо значение, защото това означава, че и те и устната кухина могат изцяло да се почистят, което е нещо, което липсва при брекетите;
  • външен вид – много предпочитана опция са, особено от по-младите, защото са почти невидими и са изключително лесни за употреба;
  • изискват по-малка лекарска намеса – лекуването с алайнери можете да започнете след 2 до 3 срещи с ортодонт, а в последствие имате нужда само от профилактични прегледи. Това осигурява свобода и не ви задължава да се съобразявате с ежемесечни посещения при стоматолог.