Най-често интервютата се провеждат лично, лице в лице. Но има и други форми: групови (когато освен вас участват и други кандидати) и дистанционни (по телефон или видео връзка). Последният вид интервю се използва или като предварителен етап (след който, ако е успешно приключен, следва лична среща), или когато сте в търсене на работа от разстояние.

Правилата за подготовка за онлайн интервю в този случай са същите като тези, които са за обикновено присъствено (дори по отношение на дрескода), но се добавят допълнителни нюанси:

  1. Профилът, от който ще бъдете интервюирани, трябва да има неутрално име, „прилична“ снимка и компетентно описание на профила.
  2. Уверете се, че имате ред във фонов режим, няма излишни неща на масата. Осигурете също тишина по време на разговора и добро осветление.
  3. Проверете качеството на връзката и дали вашите слушалки и микрофон работят правилно.

По време на интервюто не отговаряйте на въпросите на работодателя с едносрички, не критикувайте предишни работодатели, опитайте се също така да задавате на служителите въпроси за бъдещите ви отговорности и т.н. Попълнете теста или попълнете въпросника, ако бъдете помолени.

Как да подготвим препоръки

Те могат да бъдат устни или писмени, кой вариант ще бъде по -добър - необходимо е да се изясни.

Кой може да ви препоръча? Това са ръководители от минали работни места, HR, колеги, дори бивши клиенти и партньори, или видни представители на професионалната общност. Ако сте начинаещ специалист, препоръки могат да бъдат предоставени от учители, научни съветници.

Що се отнася до устния формат, просто посочвате името и работните контакти на лицето, което е готово да даде препоръката. Тази опция е предпочитана от повечето кадри, тя е най -простата.

Писмената препоръка трябва да бъде на бланката на компанията, която предоставя препоръката. Ако сами съставяте текста на препоръките, уверете се, че фактите, дизайнът и стилът на писане не се повтарят в тях.

Източник:rabota-obiavi.com