Биография на Джеръм Клапка Джеръм (1859-1927)

Джеръм Клапка Джеръм (1859-1927) е роден в Уолсол, Стафордшър като четвърто дете  в семейството. Баща му служи като свещеник в неортодоксална църква и е силно религиозен. Съсобственик е на въглищна мина, но претърпява фалит точно в годината, в която се ражда Джеръм Джеръм. Т относителен комфорт в семейството изпада в бедност. Второто име на писателя е взето от фамилията на унгарския емигрант и герой от унгарските борби за независимост през 1849 генерал Джордж Клапка, който е бил приятел на семейството.

Първо Джеръм старши, а след две години и всички останали членове на фамилията се преместват в Лондон, където бащата на Джеръм Джеръм отваря железария. Джеръм Джеръм напуща училище на четиринадесетгодишна възраст след като един след друг умират и баща му, и майка му, а двете му по -големи сестри  излизат от къщи и момчето остава съвсем само. Той започва работа като младши чиновник в железопътна компания. После става актьор в пътуваща трупа и три години обикаля страната. ,,Играл съм всички роли в ,,Хамлет“ – казва по – късно писателят за този период – с изключение на Офелия.'' В средата на двайсетте, на дъното на обществото, без пари и дом Джеръм опитва различни професии, включително и тези на журналист и учител. Първата книга, която публикува, е ,,На сцената и извън нея“ (1885), опираща се на преживяванията му като актьор. На следващата година излизат ,,Празните мисли на един празен човек“. Три години по- късно историята за едно пътуване по Темза става неговото най – популярно произведение - ,,Трима души в лодката без да броим кучето“. Макар и да не е добре приета от критиката, читателите са във възторг и това носи на автора слава и богатство.

През 1888г. Се жени за Джордина Елизабет Хенриета Стенли Мерис. Тя е дъщеря на испански войник и когатоДжеръм Джеръм я среща, тя е омъжена с пет годишна дъщеря. Девет дни след като получава развод двамата се оженват и прекарват медения си месец по Темза. След връщането си Джеръм Джеръм започва да пише,, Трима души в лодката.“ От брака си има една дъщеря, която не се омъжва и умира през 1966г.

Други негови творби са: ,,Дневник на едно пътуване“ (1891), ,,Как се пише роман“ (1893), ,,Нови мисли на един празен човек“ (1898), ,,Трима на бумел“ (1898), ,,Пол Килвър“ (1902), ,,Истории от Флийт стрийт“ (1904) ,,Те и аз“ (1909), ,,Всички пътища водят в Килъри (1919), както и автобиографията му ,,Моят живот и моето време“.

Освен романи, разкази и есета Джеръм пише и около 15 пиеси, които са представяни с успех на сцените в Англия и Лондон. Освен това е редактор и журналист в две списания ,,Лентяй“ и ,,Днес“, като на второто е и издател. То просъществува до 1905г.

Джеръм Джеръм много обича да пътува и обикаля Русия, Америка и Германия.

Умира през 1927г. От мозъчен удар. Жена му го преживява с 11 години.