Биография на Хърбърт Джордж Уелс (1866-1946)

Хърбърт Джордж Уелс (1866-1946) е роден в Бромли , Кент. Баща му е собственик на магазин и професионален играч на крикет. Майка му работи като икономка в едно имение и младият Уелс чете тайно книги в библиотеката. Когато бизнесът на баща му се проваля, и той като братята си е даден за чирак в текстилна манифактура. През 1883г. учи и едновременно преподава в ,,Мидхърст грамар скул“. Започва да следва биология в Лондон, но скоро загубва интерес и напуска без да завърши. В продължение на четири години преподава в частни училища. През 1891г. Се оженва за братовчедка си Изабел. След 1893 г. Уелс се посвещава изцяло на писането. Писателят изоставя съпругата си заради една от най – добрите си ученички Ейми Кетрин, за която се жени през 1895 г.

Уелс прави своя дебют с романа ,,Машина на времето“, който е пародия на английското класово деление. Писателят формулира основният принцип за работата на  машината, разглеждайки времето като четвърто измерение. Години по– късно Айнщайн публикува своята теория за четириизмерната структура на вселената като време – пространство.

Следва романът ,,Островът на доктор Монро“ (1896), в която луд учен превръща животни в хора. Книгата съдържа предупреждението на писателя, че човешкият прогрес крие и сериозни опасности. През 1897г. излиза ,,Невидимият“, а на следващата година и ,,Война на световете“. ,,Първият човек на луната“ (1901) е пророческо описание на космически полет, а ,,Война във въздуха“ (1908) предрича важната роля, която ще започнат да играят самолетите в битка. Силната загриженост на Уелс за развитието на обществото го кара да се присъедини към Фабианското общество, което пропагандира социалистическите идеи.Но скоро влиза в конфликт с ръководителите му, в това число и с Бърнард Шоу. През 1914 година започва връзка с 26 години по – младата от него журналистка Ребека Уест, от която има син, който по – късно написва книга за техните сложни отношения. В своите романи Уелс използва като прототипове своите две съпруги, както и многобройните си любовници.

След Първата световна война Уелс пише няколко научни труда, както и ,,Опит за автобиография“. През 1917г. Става член на организационния комитет, създал Обществото на народите (първообразът на ООН, създаден през 1919г.) и публикува няколко книги, касаещи световната организация. Макар доста резервиран към революцията в Русия, писателят се среща с Ленин през 1920г. Между 1924 и 1933 той живее предимно във Франция. През 1934г. Хърбърт Уелс разговаря както със Сталин, така и с Рузвелт, опитвайки се, но без успех, да ги приобщи към своите планове за световен мир. През 1939г. в книгата си ,,Свещеният терор“ той изследва психологическото развитие на модерния диктатор в лицето на Сталин, Хитлер и Мусолини. По време на Втората световна война Уелс живее в къщата си на Риджънтс Парк, отказвайки да напусне столицата заради бомбардировките. Умира на 13 август 1946г.