Биография на Съмърсет Моъм (1874 – 1965)

Съмърсет Моъм (1874 – 1965) е роден в Париж като шесто последно дете в семейството на юридически съветник към Британското посолство. Научава френски като роден език. Неговото силно заекване обаче го отклонява от семейната традиция за професия в областта на правото. Освен това на десет годишна възраст остава сирак и е изпратен в Англия при чичо си викарият на Уитстабъл. Лекият му недъг прави младият Моъм срамежлив и необщителен – повече наблюдател отколкото участник в събитията, което обаче се оказва много полезно по – късно в кариерата му на писател. Учи в Кралското училище в Кентърбъри и университета Хайделберг, а после следва медицина в Лондон. Дипломира се като лекар през 1897г.но изоставя медицината след успеха на първите романи и пиеси.

Моъм живее в Париж в продължение на десет години, като преживява доста трудно. Първият му роман ,,Лайза от Ламбет“ се появява през 1897г. и се основава на опита му при грижата му за родилки. Първата му пиеса ,,Мъж на честта“ е поставена през 1903 г. Четири от неговите пиеси едновременно се играят в Лондон през 1904 г. Успехът на пиесите му спечелва слава, пари и място в британското общество. Под прикритието на репортер Моъм работи за британското разузнаване в Русия по време на Октомврийската революция през 1917 г., но крехкото му здраве прави невъзможна кариерата му в тази насока. После писателят предприема редица пътувания до Източна Азия, някои тихоокеански острови и Мексико. Неговият най – популярен разказ ,,Дъжд“, превърнат и в пиеса, както и филмиран три пъти, е вдъхновен от наблюденията му над един милионер и проститутка, които са сред пътниците на парахода до Паго Паго. Негови пиеси, сред които,, Кръгът“ (1921), сатира на социалния живот, ,,Залогът“ (1923) за американците в Европа и ,,Постоянната съпруга“ (1927), разказваща за жена, която отмъщава на неверния си съпруг, се играят и в Европа, и в Съединените щати. Най – известният роман на Съмърсет Моъм ,,Луна и грош“ (1919) разказва историята на Чарлс Стрикланд ( в действителност Пол Гоген), който отхвърля западната цивилизация и се премества в Таити. Освен романи и пиеси той пише няколко пътеписа, както и над 10 сборника с разкази. През 1928 година побликува сборника ,,Ашдън“ - разкази, родени от опита му като агент на тайните служби през Първата световна война.

През 1928 година Моъм се установява във Франция, където прекарва останалата част от живота си. Макар да е женен за известна дизайнерка – Сири Уелкъм – по време на брака той има хомосексуална връзка с един американец. След като ситуацията излиза извън контрол за съпругата му двамата се развеждат. Моъм се мести в луксозна вила на Френската Ривиера, където към него се присъединява американецът. Моъм води богат и разточителен живот, а поканата за гостуването във вилата му се счита за изключително престижна сред литературния и светски елит. Въпреки това Моъм продължава да пише всеки ден по няколко часа, като не се отказва от своите екзотични пътувания.

След 1930г. Съмърсет Моъм е по – поулярен зад граница отколкото в Англия. По време на Втората световна война писателят живее в САЩ и става много популярен в Холивуд. Много от разказите и пиесите му са филмирани и продължават да се екранизират и до днес. След войната се връща във Франция и продължава да пише и да се забавлява. Интересът към него в Англия се възвръща, когато Моъм отбелязва 80 – тия си рожден ден. По – голяма част от романите му са публикувани и на българки език: ,,Театър“, ,,Острието на бръснача“, ,,Вино и баници“, ,,Тогава и сега“, ,,Горе във вилата“, ,,Госпожа Крадък“, ,,Души в окови“, ,,Каталина“, ,,Магьосникът“, ,,Една любов в Париж“, ,,Цветният воал“. Своят литературен опит той събира в книгата ,,Равносметката“, която може да бъде използвана като ръководство за писане. Умира на 91 години.