Биография на Франк О'Конър (1903 – 1966)

Франк О'Конър (1903 – 1966) е роден в Корк, Ирландия под името Майкъл О'Донован. Семейството му е бедно и той остава единствено дете. Майка му работи като прислужничка, докато баща му е алкохолик и грубиян. Той не одобрява това, че синът му чете книги вместо да се бие с останалите деца. Често го обижда и тормози. Детето намира утеха и закрила при майка си. О'Конър идеализира майка си и дори си признава, че е,,мамино дете“. Всъщност за ирландската култура е типично явление силната привързаност на момчето към майката.

О'Конър разбира, че единственият начин да избяга от тежката семейна атмосфера е образованието. Писането винаги го е привличало с особена сила. Макар да започва друга работа, той не изоставя писането и го прави свое хоби. За да скрие своите занимания от работодателите си приема псевдонима О'Конър, което е моминското име на майка му. Написва около 150 разкази, романи, пиеси, поезия и две автобиографични книги. Голяма част от разказите му са свързани с ирландското семейство и са почерпани от неговия живот и опит. Един от най – известните разкази който е включен в настоящата колекция, е ,,Моят Едипов комплекс“. Макар и измислена, историята има много допирни точки с личния живот на О' Конър – близостта с майката и неприязънта към бащата. Героят от разказа Лари Дилейни се появява и в други разкази на О'Конър, свързани с детските спомени.

Подобно на много други свои сънародници, през1921г. Той става член на Ирландската републиканска армия (ИРА). В периода 1924 – 1928г. работи като преподавател в различни училища и в Дъблин като библиотекар. През 1931г. Излиза първият му сборник с разкази, а на следващата година първият му роман ,,Светецът и Мери Кейт“. През 1937г. Става изпълнителен директор на театър ,,Аби“. Пише няколко пиеси. Оженва се, като бракът му трае няколко години. Писателят е много привързан към страната си и макар известно време да живее в САЩ никога не прекъсва връзките си с нея. Преподава в Харвард и Северозападния университет в САЩ. През 1961г. Получава удар и се завръща в Ирландия. Получава докторска степен от Дъблинския колеж ,,Тринити“. Продължава да пише и издава свои разкази, романи и пиеси. Умира в Дъблин през 1966г.