Произведение на разтворимост и йони

Реакциите между киселините, основите и солите са всъщност реакции между йоните, които се получават при електролитната дисоциация на тези електролити във воден разтвор. И в зависимост от природата на реагиращите електролити и природата на получаваните продукти съществуват следните йонни реакции:

  1. Обратими реакции - това са случаите, когато изходните и крайните продукти са много разтворими във вода и са силни електролити. Например процесът между KNO3 и NaCl; K+ + NO3- + Na+ + Cl- =K+ + Cl- + Na+ + NO3-.
    Понеже крайните продукти KCl и NANO3 са много разтворими и силни електролити както изходните KNO3 и NaCl, видим или пък термичен ефект не е наблюдава.
  2. Утаечни реакции. Ако се вземе системата NaCl-AgNO3, опитът показва, че в общия разтвор се наблюдава външен ефект - получава се бяла утайка. Двата електролита са много разтворими и са силни. Процесът е Na++Cl-+Ag++NO3-=AgCl+Na++NO3-. Утайката е AgCl - очевидно неразтворимо вещество, докато NaNO3 е много разтворим силен електролит. Концентрацията на Na+ и NO3- са същите както преди процеса. Равновесието в общия разтвор се измества в посока на получаването на утайка - реакцията отива до край. И понеже външният ефект се определя от Ag+ и Cl-, можем да напишем Ag++Cl-=AgCl. Това уравнение, наричано йонно, изразява фактическата страна на процеса. То е по-обхватно от обикновеното химично уравнение преди всичко с това, че "срещнат" ли се Ag+ и Cl- в общ разтвор, независимо от природата на изходните вещества, винаги се получава утайка от AgCl.
  3. Реакции с отделяне на газ. Ако се смесят водни разтвори на HCl и KCN два силни електролита, опитът показва, че се отделя газ със специфична миризма. Йонно изразен процесът е H++Cl-+K++CN-=K++Cl-+HCN.KCl не е газ, а силен електролит, твърд и разтворим във вода. Концентрацията K+ и Cl- остава неизменна през времето на реакцията. Очевидно външният ефект трябва да се отнесе на HCN. това е газ, разтворим във вода, много слаб електролит. За късо време разтворът се насища на HCN и той започва да се отделя из системата. И тук равновесието се изтегля в една посока - отделяне на газ. Реакцията отива до край.
  4. Получаване на слаб електролит. Съществуват два случая: с получаване на вода - неутрализационни процеси с получаване на слаб електролит HgCl2.Hg(CN)2 и други.
    а) Неутрализационни процеси. Ако се смесят двата силни електролита KOH и HCl, протича процес, при който видим ефект няма, но системата се стопля, което говори, че равнивесието в системата се е извело в дадена посока. Йонно изразена реакция е K++OH-+H++Cl-=K+Cl-+H2O. KCl е силен електролит. Концентрацията на K+ и Cl- остават неизменни. Очевидно топлинният ефект трябва да се отнесе на процеса H++OH-=HOH. Водата, както се изтъкна, е много слаб електролит и големите концентрации H+ и OH-, внесени с KOH и HCl не могат да стоят в равновесие помежду си. Това са неутрализационните процеси. Като се има предвид, че KOH, NaOH, LiOH, CsOH и други, както и киселините HCl, HNO3, HBr, HI и други са силни електролити, следва да заключим, че топлинният ефект за грам-мол вода при неутрализацията силна основа силна киселина не ще зависи от тяхната природа. И действително това е така. Неутрализационната топлина за грам-молно количество вода е 13,7 kcal.
    б) Получаването на слаб електролит (сол). Интерпретацията е същата както при "неутрализационни процеси" с тази разлика, че процесите тук са обикновено между соли с получаването на слаб електролит (сол). Например процесът 2KCl + Hg(NO3)2; йонно 2K++2Cl-+Hg2+2NO3-=2K++2Cl-+HgCl2. Топлинният ефект се определя от процеса Hg2++2Cl-=HgCl2, при който се получава слабият електролит HgCl2. При процеса 2KCN+Hg(NO3)2 топлинният ефект пък се определя от процеса Hg2+2CN-=Hg(CN)2 , тъй като Hg(CN)2 е много слаб електролит.

Ако се спрем на малкоразтворимия електролит AgCl (утайка), частта, която е разтворена, се е дисоциирала -AgCl⇔Ag++Cl-. Равновесната константа за нея за обикновена температура е както следва: K=([Ag+][Cl-])/([AgCl]). ще бъде постоянна величина. Тя се обозначава обикновено с ПР или ПР=[Ag+][Cl-]. Това е произведението на разтворимост, произведение от грам-йонните концентрации за литър на йоните при наситен разтвор на малкоразтворимото вещество. Неговият смисъл е, както и да се изменя концентрацията на йоните на малко разтворимия електролит, в наситения му разтвор, произведението от техните грам-йонни концентрации за дадена температура е постоянна величина и зависи само от температурата.

ПР за обикновена температура на AgCl е 1,73*10-10, на CuS 4*10-38 и прочие.

Ако към наситения за обикновена температура разтвор на CaSO4 с ПР=[Ca2+][SO42-] се прибави малко CaCl2, понеже ПР не зависи от концентрацията на Ca2+, ще протече процес на свързване на Ca2+ с SO42- при образуване на съответно количество утайка, тоест прибавката на Ca2+ намалява при неизменна температура разтворимостта на CaSO4. Произведението на разтворимост не представлява самата разтворимост.

При хидролиза се разбира взаимодействието на йоните на солта с водата или нейните йони, което се придружава най-често с промяна на реакцията на средата. По същество хидролизата е обратим процес на неутрализацията. Тъй като последната е екзотермичен процес, очевидно хидролизата е ендотермичен процес.

В зависимост от силата на киселината и основата очертават се следните случаи на хидролиза:

  1. Сол от силна киселина и слаба основа. Ако SnCl2 се разтвори във вода, той реагира с водните молекули SnCl2+2HOH=Sn(OH)2+2HCl или йонно изразено Sn2+2Cl-+2H++2OH-=Sn(OH)2+2H++2Cl-. Образуваният Sn(OH)2 е слаба основа - утайка. В разтвора остава HCl, тоест йоните H+ и Cl-. Водородните йони определят кисела реакция на средата.
  2. Сол от силна основа и слаба киселина. Ако KCN се разтвори във вода, протича йонно изразено процесът K+CN-+H++OH-=K++OH-+HCN. Циановодородната киселина е много слаба киселина-електролит. В разтвора остава силният електролит KOH-K+ и OH-. Последните определят основната (алкалната) реакция на средата.
  3. Сол от слаба основа и слаба киселина. Ако се разтвори NH4CN във вода, той реагира йонно с водата NH4++CN-+H++OH-=NH4OH+HCN. И двата крайни продукта са слаби електролити. В разтвора не се натрупва нито H+, нито OH-. В случая реакцията на средата е почти неутрална.
  4. Сол на силна киселина и силна основа. Ако се спрем на KCl при взаимодействието му с водата (йоните) й получават се като крайни продукти два силни електролита - киселина и основа HCl и KOH (теоритично погледнато). Тъй като концентрациите на H+ и OH- са еквивалентни както при водата, реакцията на средата е неутрална.

Като следствие от казаното, очевидно е, че взаимодействието между силни киселини и силни основи отива докрай. При останалите случаи поради хидролизата взаимодействието не протича до известно равновесно състояние. Отношението между броя хидролизирани молекули и общия брой разтворени молекули се означава като степен на хидролизата. Тя зависи от концентрацията на разтвора и най-вече от температурата. При увеличение на концентрацията степента на хидролизата намалява при еднакви други условия. При повишение на температурата степента на хидролизата се увеличава в съответствие с принципа на Льо Шателие-Браун.