Окисление и редукция

При процесите C+O2=CO2; 2H2S+O2=2H2O+S, се отчита, че кислородът е окислител - съществува окислителна реакция. При процесите CuO+C=Cu+CO и ZnO+C=Zn+CO се отчита, че въглеродът е редуктор - съществува редукционен процес. Щом е така при първата група реакции C и H2S се явяват редуктори, а при втората CuO и ZnO се явяват окислители. Всъщност двата процеса са неразчленими помежду си - съществуват окислително-редукционни процеси.

Съществуват процесите като SnCl2+Cl2=SnCl4, йонно даден Sn2++Cl2=Sn4++2Cl- или SnCl2+HgCl2=SnCl4+Hg, йонно изразен Sn2++Hg2+=Sn4++Hg или 2HI+Br2=2Hbr+I2, йонно даден 2I-+Br2=2Br+I2 и прочие. И се отчита, че Cl2, HgCl2, Br, действат окислително, а SnCl2, HI - редукционно.

И въз основа на тези примери и други се разшириха понятията окисление, окислител, редукция и редуктор върху основата на промяната на зарядите на йоните (електронния обмен).

Окислението е процес, при който се увеличава положителният заряд на катиона или се намалява отрицателният заряд на аниона, тоест това е процес, свързан с присъединяване на електрони. Редукторът, който се окислява, отдава електрони - той се явява електроннодонор.

Ако се вземе предвид, че първите метали K, Na и прочие при електроафинитетния ред притежават силно изразена електроннодонорна функция, следва да се приеме, че те са подчертано силни редуктори. След тях електроннодонорността (редукционната способност) съответно намалява. При електроафинитетния ред на неметалите последните елементи Cl и F от най-силните редуктори от голямо значение за практиката е катодът-електронодонор и окислителят анодът-електроноакцептор при електролизния процес. И се говори за катодна редукция и анодно окисление.

Върху основата на електронния обмен при окислително-редукционните процеси и основните коефициенти на участващите в процеса вещества става изравняване на окислително-редукционните химични уравнения - в случая H2S+KMnO4+H2SO4-S+MnSO4+K2SO4+H2O (химична схема) и 5H2S+2KmnO4+3H2SO4=5S+2MnSO4+K2SO4+8H2O (химично уравнение или равенство). Как става това е въпрос на стехиометричните изчисления.